Skatt vid löneutbetalning

Vid utbetalning av lön har arbetsgivaren skyldighet att dra av preliminär skatt. Vilken skatt den anställde lägger beror på vilken skattetabell den anställde ska följa. (Artikeln är skriven december 2016)

Det som styr vilken tabell du hamnar i är den kommun som du är mantalsskriven i den 1 november året innan du beskattas. Bor du i Gävle den 1 november 2011 så betalar du skatt för år 2012 som om du bor kvar i Gävle även om du flyttar.

Jämkning av skatteavdrag

För att få jämkning ansöker man hos Skatteverket som sedan beslutar om jämkning av skatteavdraget med ett jämkningsbesked. Med jämkning kan menas att det blir lägre skatt vid exempelvis lån som det betalas ränta på eller på dyra resor till och från arbetet. Om Skatteverket lämnar besked att nedsättning av skattegrundande inkomst ska ske med 2 000 kr innebär inte detta att skatten minskas med 2 000 kr utan att den lön som skatten beräknas på minskar.

A eller F skatt

A-skattsedel är den vanligaste för löntagare och innebär att arbetsgivaren ska dra skatt enligt den angivna tabellen samt betala arbetsgivaravgift.

F-skatt är den skatt du ska betala om du har ett eget företag eller bedriver näringsverksamhet. En anställd som visar upp en F-skattsedel ska själv betala in sin preliminära skatt. Företaget betalar då ej heller arbetsgivaravgifter. Oftast skickar den som har F-skatt en faktura för sitt utförda arbete.

Skatteavdrag när skattsedel inte har lämnats

Många arbetsgivare hämtar direkt via lönesystemet den skatt som arbetstagaren ska lägga. Detta sker hos CSR, Centrala SkatteRegistret. I de fall arbetsgivaren inte fått något sådant besked ska arbetsgivaren göra ett förhöjt skatteavdrag om den anställde inte visat upp A-skattsedeln.

Skatteavdrag för sidoinkomst

En person som arbetar extra och inte kommer upp i någon högre inkomst kommer enligt skattetabellen inte heller att betala så mycket skatt. Det innebär ofta att det i slutändan blir kvarskatt då man har lagt för lite skatt på sin inkomst.

Skatteavdrag för studerande och skolungdom

Om en studerande eller skolungdom totalt tjänar mindre än 18 951 kr (2017) på ett kalenderår så kan man fylla i foldern SKV 4301 som finns att rekvirera hos Skatteverket. Det innebär att arbetsgivaren inte behöver dra någon skatt.

Engångsskatt i procent

Vissa ersättningar som utbetalas i form av engångsbelopp eller som en klumpsumma ska beskattas enligt Skatteverkets engångstabell för löneinkomster. Exempel på detta är bonus, retroaktiv lön, slutlön i form av semester och liknande.

Skattetabell

Aktuella skattesatser hittar du hos Skatteverket.

,